Fråga Tina

Tinas spalt

Tina svarar på era frågor

Jag är en ung kille som precis har börjat träffa en lite äldre man. Han är gift med en kvinna Han har sagt att det bara är sex han vill ha av mig. Men nu börjar jag bli rädd att hans fru ska få reda på mig. Ska jag be han välja mellan henne eller mig? En annan fråga jag har är om det är farligt att ha analsex för ofta?

Med vänlig hälsning Adam

Tinas svar:

Hej Adam!

Att vara i en otrohetshistoria är alltid komplicerat, nästan alla inblandade blir på något vis sviken och därmed oftast besviken. Men jag måste säga att din manliga vän är ärlig mot dig. Han ger dig inga löften, det är ärligt och bra. Då har du en möjlighet att välja, stanna kvar eller gå vidare med en erfarenhet rikare. Det finns alltid en risk att hans fru ska få reda på erat förhållande. Försök att sätta in dig i en sådan situation, vad ska du säga?  till henne. Diskutera sedan detta med din kille.

När det gäller ert förhållande så är det svårt att säga om du ska ställa honom mot väggen och be honom välja. Är han beredd på att kliva ut som bisexuell/homosexuell? Det är ett stort och viktigt kliv att ta. Han kanske ses i sin omgivning som heterosexuell och känner sig trygg i den identiteten. Du själv är ung och har många härliga år framför dig, är du beredd på att ge bort några år av ditt liv till denna man, som du kanske inte får möjlighet att åldras tillsammans med.

Om en anal penetration sker i samvilja så är det helt ok. Den som tar emot bör vara mycket avslappnad och vara väl insmord med ett bra glidmedel. Jag rekommenderar Kondomeriets WET Platinum som är silikonbaserat.

Lycka till!

Vid oralsex med min kille är jag för det mesta torr i munnen, Vilket inte blir skönt varken för mig el han. Undrar om det finns någon bra medel för det, lite plus om det smakar bra också. Har köpt den smaksatta glidmedlet med tropiska frukter, men den torkar ganska snabbt också. vad/vilken rekommenderar ni? Vid oralsex med min kille är jag för det mesta torr i munnen, Vilket inte blir skönt varken för mig el han. Undrar om det finns någon bra medel för det, lite plus om det smakar bra också. Har köpt den smaksatta glidmedlet med tropiska frukter, men den torkar ganska snabbt också. vad/vilken rekommenderar ni?

Tinas svar:

Hej Sara!
Jag tycker du ska prova med ett glidmedel som är baserat på silikon.  Vatten och oljebaserade glidmedel har en tendens att torka ut lite fortare än silikonet. Vill rekommendera Wet Platinum Premium, den är doft och smaklös och ger en sammetslen känsla.

På apoteket finns det preparat som skall göra att munsaliven skall öka, fråga dem.

En överlevnadsexpert sa till mig en gång, om ni behöver saliv snabbt någon gång, så bit er själva lite lätt allra ytterst på tungspetsen. Då
reagerar kroppen med att utsöndra mer saliv.

Lycka till! / Tina

Är det ok att använda kondom tillsammans med vilken sorts glidmedel som helst?

Tinas svar:

Glidmedel som är vattenlösliga och silikonbaserade är OK att använda tillsammans med kondom.

Använd däremot ALDRIG ett oljebaserat glidmedel tillsammans med kondom eftersom oljemolekylerna  luckrar upp gummimaterial.

Hej, vad är det för skillnad på alkaliska och andra batterier?

Tinas svar:

Det är väldigt stor skillnad på Alkaliska batterier och vanliga, billiga motorbatterier/brunstensbatterier.

Motorbatterier börjar när Du sätter i den på 80% av sin kapacitet sen försämras de snabbt. När de har, ca 30% kvar i kapacitet orkar de inte driva vibratorn.

Alkaliska batterier däremot börjar på 100% kapacitet och håller den nivån tills de är slut. Detta gör att Du har  mycket mer användningstid med alkaliska batterier. Så ”pris per minut” blir mycket billigare med alkaliska batterier.

Jag undrar om det finns kondomer för oss som är latexallergiker?

Tinas svar:

Ja det finns en plastkondom som heter Zenith från RFSU.  Säljs bl.a. här och på apoteket.

Tillverkad av polyurentanplast. Luktfri. Extra tunn. Transparent kondom med behållare. Slät yta. Glidmedelsbehandlad. Längd 190 mm. Tjocklek 0,035 mm. Bredd 58 mm.

Hej! Jag har besvär med flytningar och undrar om jag borde söka läkarhjälp, jag har hört att det inte är något att oroa sig över, är det så?

Tinas svar:

Alla tjejer har mer eller mindre flytningar, det är en förutsättning för att slemhinnan skall må bra och för att skadliga bakterier inte skall trivas.

De flesta flytningar är alltså bra för dig, eftersom de skyddar din slida mot skadliga bakterier.

Flytningar som är vitaktiga, ganska släta i konsistensen och luktar lite syrligt är inget du behöver oroa dig över. Oftast så är  flytningarna rikligare, lite hala och kraftigare strax före ägglossning, då de förbereder en kvinna för befruktning.

Kvinnor som äter p-piller får oftast ganska liten mängd flytningar.

Vad är feromoner?

Tinas svar:

Flyktigt luktämne som via luktsinnet antas styra vårt sociala/sexuella beteende och skulle kunna förklara det vi kallar för personkemi, det som gör att vi snabbt och oförklarligt kan känna stark dragning till någon vi ser för första gången.

Jag undrar varför jag får återkommande besvär med svampinfektion i underlivet?

Tinas svar:

Kvinnor som är gravida, kvinnor med diabetes och kvinnor som behandlas med antibiotika har en viss benägenhet att drabbas av svampinfektion oftare än andra kvinnor.

Kan man alltid lita på att bäst före datumet garanterar att kondomen är ok?

Tinas svar:

Nej det kan du inte.
Bäst före datumet kan påverkas negativt om kondomen ligger för trångt ( tex i en plånbok) om den utsätts för värme eller starkt solljus.

Vad menas med klitorisorgasm? Kan en tjej få orgasm på flera olika sätt?

Sexologens svar:

Som svar på din sista fråga, kan en tjej få orgasm på flera olika sätt, är svaret JA.

Den allra vanligaste orgasmen för en kvinna som dessutom är lättast att uppnå är just klitorisorgasmen.

Med klitorisorgasm menas en orgasm som uppnås just genom stimulans av klitoris och området där omkring.

Klitoris består av ett ollon (som brukar synas vid klitorishuvan) och ett klitorisskaft som delar sig i två skänklar. Dessa sträcker sig ungefär 11 centimeter. Om man för fingrarna från klitoris ollon, utåt sidorna längs blygdbenets inre kant och samtidigt trycker, kan man komma åt att massera dessa skänklar. Detta brukar framkalla starka lustkänslor hos en kvinna.

Klitorisollonet är den kroppsdel hos en kvinna som ytmässigt är försett med flest känselmottagare på hela kroppen och därför är det också den lättaste orgasm för en kvinna att uppnå.

Jag är en kille på 32 som undrar om en kille kan få svamp?

Tinas svar:

Ja, under förhuden och på ollonet.
Den är dock inte lika jobbig som svamp i underlivet hos en kvinna.Det är hyfsat torrt och luftigt på en killes penis och där det är torrt trivs inte svamporganismerna.

Finns det något receptfritt läkemedel mot svampinfektion i underlivet?

Tinas svar:

Svampinfektion är en form av jästsvamp som frodas i underlivet, den går ganska lätt att bota med ett receptfritt läkemedel från apoteket som heter Pevaryl eller Canesten.

Behandlingstiden varierar från en till sex dagar.

Använd bara kuren vid enstaka behandling då du har rikliga besvär med flytningar.Om du använder kuren för ofta så kan den förstöra slidans naturliga motståndskraft och till och med öka flytningsproduktionen och irritationsbesvären.

Hur vet man om man fått tampongsjukan?

Tinas svar:

Toxic Shock Syndrom TSS även kallad tampongsjukan är en mycket farlig sjukdom som till och med kan vara dödlig om den inte behandlas snabbt. Symptomen på TSS påminner om influensa, du får plötsligt mycket hög feber, hudutslag som påminner om solbränna, diarré, kräkningar, muskel/ledvärk och svimningskänslor.
Skulle du få dessa symptom i samband med väldigt rikliga och extremt illaluktande flytningar så uppsök genast läkare.

Kolla in våra nyheter i shoppen